Totaal aantal pageviews

vrijdag 30 maart 2012

Seizoenstart CBR Club NL 25 maart 2012

Op zondag 25 maart 2012 haalde 18 leden van de Honda CBR Club Nederland de gepoetste CBR-ren van verschillende pluimage weer van stal. Het beloofde een mooie dag te worden volgens de weersvoorspellingen. Wij waren om een uurtje of negen al aanwezig op de oefenlocatie in het midden van het land op een koude mistige ochtend. De klok was de nacht ervoor een uur vooruit gegaan, betekende dus een uurtje korter geslapen. In aanvang de locatie opbouwen met een graadje of 3 á 4. De koffie was in aantocht toen de eerste vroege CBR-vogels arriveerden. Allemaal handen wrijvende motorrijders waarvan sommigen aan een uurtje of wat onderweg waren geweest. Sommigen warmden hun koude handen even aan de uitlaat. Tja als een handvat verwarming ontbreekt is dat natuurlijk een heel goed alternatief, nietwaar? Na de koffie startten we met de slalom om alvast een beetje op te warmen en de spieren los te maken.

Na verschillende varianten van de slalom gereden te hebben waren de motoren warm, de banden opgewarmd en waren de berijders de koude van de vroege ochtend langzaam aan vergeten. 
Toen we met de tweede oefening aanvingen dacht de zon er ook over om maar eens zijn eerste voortekenen van de uiteindelijk heerlijke dag te voorschijn te toveren. Inmiddels hingen de CBR piloten aan onze lippen om maar nieuwe dingen aangeleerd te krijgen of om zaken die men al wist weer eens goed te beoefenen en uit te proberen. In tweetallen werd opgereden voor de remoefening; remmen rechtuit. 
Toch voor de meeste deelnemers weer even opfrissen en na de lange winterstop weer even het gevoel te ervaren wat het ook al weer was om eens flink door te remmen. 
De vele tips werden heel enthousiast ter harte genomen en gaande weg de oefeningen leverde het remmen en vlot tot stilstand komen steeds minder problemen op. 
Tussen de middag en aan het einde van de dag werden de oefeningen nog eens duidelijk geëvalueerd en werd er natuurlijk om een uurtje of half één genoten van de lunch welke ook door ons werd verzorgd.
Gewoon op locatie uit zo'n papieren lunchpakketje genieten van sterke motorverhalen, het stralende zonnetje en natuur van elkaars motoren. 
Na de lunch stonden de eerste deelnemeers alweer te trappelen om weer aan de slag te gaan. De oefening die volgde was remmen, rechtdoor met zand. Hier moest men goed rekening houden met speciale facetten maar ook de mogelijkheden en onmogelijkheden van de eigen motor. Het is hier natuurlijk van groot belang of de motor is voorzien van ABS of niet. In de demo werd natuurlijk mét en zónder ABS voorgedaan en kon met dus het effect eens duidelijk zien. Natuurlijk werd er gecoacht en kreeg iedereen die persoonlijke aandacht die na elke oefening nodig was. 
Na het remmen rechtuit, remmen en uitwijken en remmen met zand op het wegdek werd de oefenplaats weer schoon geveegd en kwam de uitleg en demonstratie rijden over een obstakel. De obstakels werden gevormd door een band en een balkje. Hoe ga je daar als motorrijder nu eigenlijk mee om.
Schrik je en rem je jezelf onderuit, een veel voorkomende actie, of zijn er mogelijkheden. 
Deze mogelijkheden werden besproken en uitgeprobeerd. Ook hier zag je weer dat de deelnemers dat stukje ervaring opslurpten en steeds zelfverzekerder begonnen te worden. 
Na de oefening met de obstakels op het wegdek oefenden we hoe te rijden over een evenwichtsbalk. een kwestie van "doen", rijden en kijktechniek waren steeds veel voorkomende tips en gegeven feedback aan de deelnemers die er erg enthousiast mee omgingen. 
Wij hadden natuurlijk onze eigen motorwip niet thuis gelaten. Dit is vaak voor mensen een echte drempel om overheen te rijden. Maar ook hier ging iedere deelnemer van de CBR Club uiteindelijk met gegeven tips en feedback overheen. Hierbij is weer kijktechniek, aanpassen van snelheid en bediening van gas, remmen en koppeling van groot belang. En bij twijfel waren wij natuurlijk bereid om even een handje te helpen als het maar even dreigde verkeerd te gaan. 
Zoals gezegd werd bijna iedere oefening voorgedaan, voor de demo uitgelegd en na de demo besproken. Dit leverde dan weer leuke leermomenen op voor iedereen.  
Tot slot van de dag werd er nog voor de afsluiting een klein beetje competitie in aangebracht en werd er een parcours uitgezet die op tijd gereden moest worden. Ilja zette daar uiteindelijk met zijn CBR de beste tijd neer. Gefeliciteerd, op zondag 25 maart 2012 was jij de clubwinnaar..... 
Onderdeel van het parcours was deze oefening, waarbij een tennisballetje van de ene naar de andere pilon moest worden "gebracht". De pilonnen kwam 's morgen vroeg vers uit de verpakking en deden hun dienst.
Kortom, het was voor een 18-tal Honda CBR rijders een leuke leerzame dag. Er werd heel secuur en serieus door de deelnemers gewerkt, onze dank daarvoor. Er zat best verschil in de groep van de vlotte mannen (Jeffrey) tot de bedaardere rijders maar ook door twee vrouwen (Joan en Manon) die op deze dag zeker hun mannetje stonden. Wij willen Kitty bedanken voor de organisatie en natuurlijk zijn wij er de volgende keer weer bij. Wat ons betreft is deze dag zeker voor een herhaling vatbaar, en een nieuwe datum is al geprikt...... Na het uitreiken van de certificatie van deelname aan deze dag keerde iedereen huiswaarts en vingen wij aan met het opruimen van de oefenlocatie en volladen van onze aanhanger.

Nog meer foto's zijn te vinden op de site van de CBR Club Nederland.
1 opmerking:

>>F@stForward zei

Het was een bijzonder leuke en leerzame dag. Een echte aanrader voor alle motorrijders die pas weer in het voorjaar gaan rijden!