Totaal aantal pageviews

donderdag 26 mei 2011

Off Road Clinic zaterdag 21 mei 2011 de PILOT

Op zaterdag 21 mei 2011 werd de Off Road Clinic georganiseerd voor de eerste keer op het geweldige off road terrein van het Verkeersveiligheidscentrum te Lelystad. Deze clinic duurt een dagdeel maar is dusdanig qua programma in elkaar gesleuteld dat deze gepositioneerd kan worden tussen de All Road Training en de Off Road Training. Deze best wel inspannende en in ieder geval geen lichtzinnige training begint met een verhelderende Power Point om de theorie kracht bij te zetten. Igna Hendriks van Motorrijschool Hendriks begon deze dag na het welkom met koffie in het bedrijfsrestaurant met de theorieles. Uitleg over het korte maar zoals gezegd inspannende programma, de te beoefenen onderdelen van deze dag en afspraken over veiligheid waren haar deel.
Hier Igna in actie tijdens de theorieles waar de deelnemers informatie krijgen en waar zij hun vragen kunnen stellen. In het onderwijsleergesprek wat volgt wordt in theorie al veel duidelijk, maar men komt natuurlijk voor de praktijk.En daar wordt natuurlijk in de ruim twee en een half uur durende praktijksessie hard aan gewerkt.  Het is vooral rijtechniek wat aan bod komt.
Hoe kom je technisch gezien bovenaan een heuvel. Wie denkt dat er in de Flevopolder geen heuvels zijn heeft het echt mis. Op dit prachtige terrein zijn welliswaar kunstmatig, mooie oefenheuvels aangelegd waar de deelnemers hun hart kunnen ophalen.

Ook niet onbelangrijk; wat moet je doen als je halverwege een heuvel stil valt. Naar boven duwen is geen optie en wegtrekken kan ook niet meer. Hoe ga je dan terug uit en ga je onderweg niet liggen. Deze techniek krijgen de deelnemers ook aangeleerd.Uiteindelijk rijden alle deelnemers vlot en veilig de heuvels op en af met gebruikmaking van de juiste techniek en daarbij passende snelheid. Het rijden in het terrein is al een geweldige belevenis en er is voor iedereen wat wils.

De volgende oefening dient zich dan alweer aan. De meeste mensen vinden het rijden van bochten tijdens een All Road rit eigenlijk niet leuk, omdat de techniek nooit eerder is verteld. Na een duidelijke uitleg en instructie volgt weer de praktijk.

Uiteindelijk gaat men het nog leuk vinden ook. Met behulp van de juiste technieken wordt het allemaal een stuk makkelijker en leuker.
Hier een deelnemer in actie op de bij ons gehuurde
BMW G 450 X.

Dan volgt natuurlijk het uiteindelijke toetje, maar zeker niet de eenvoudigste oefening, namelijk het berijden van een mul zandpad. Met aanreiking van de juiste techniek en tips en trucs kan je zelfs met een grote en zware BMW R 1200 GS Adventure over een dergelijk pad rijden.

Nadat we alle oefeningen behandeld en uitgevoerd hebben volgt er natuurlijk nog een rondje kris kras door het terrein om al het geleerde nog een keer in de praktijk te brengen. De instructeur gaat voorop en de deelnemers volgen en passen zelf de net vers geleerde technieken toe in de praktijk.

Deze training, ookal is die maar een dagdeel wordt afgesloten met het uitreiken van een certificaat en er bestaat de mogelijkheid om tussen de middag, op eigen vooraf te boeken (geringe) kosten te lunchen zodat men bijgekomen van alle inspanningen huiswaarts kan gaan. Op deze lokatie hebben we echt alles bij de hand, een leslokaal, een restaurant en toiletten. Het is een arrangement wat echt aan te bevelen is voor de all road rijder die toe is aan een stapje hoger op de all road-ladder.

Al met al kunnen wij stellen dat de pilot zeer geslaagd mag worden genoemd en daarom hebben we binnenkort nog een aantal datums opgenomen in de kalender. Mocht je willen boeken, kijk op de website waar je je kunt aanmelden.


Wil je met een eigen groep een dergelijke clinic volgen dan is een speciale datum altijd in te plannen. Op elke dag van de week. Motoren zijn te huur, informeer naar de prijzen en beschikbaarheid.

Geen opmerkingen: