Totaal aantal pageviews

maandag 18 juni 2012

Off Road Clinic 16 juni 2012 te Lelystad

Wat leek een natte dag te worden, bleek toch een prachtige niet te warme, maar wel zonnige dag te zijn. Met zeven deelnemers, waarvan twee met een bij ons gehuurde motor konden we lekker spelen in het mooie technische terrein. Aan het einde zei een aantal van de deelnemers zelfs dat er minimaal 1 keer per week wilde spelen.

Huurmotor

Huurmotor

Toen de deelnemers ter plaatse waren regende het en was hing er een donkere lucht. Gelukkig was er eerst nog een kop koffie en een beetje theorie om de hersenen wakker te maken. Na zich bewuste te zijn van de techniek van het rijden, kleedde men zich om , pakte de motoren om zich naar het terrein te begeven. Eerst even een rondje rijden,  onder het begeleidend oog van een van de instructrices (tevens voorrijdster), om het terrein te verkennen. Daarna was het tijd voor de eerste oefening.

Uitleg van de oefening
Even het gevoel krijgen van hoe het ook al weer was een 8-je rijden, motor inkantelen en vooral kijken waar je naar toe moet. Het was weer even wennen, want ja, hoe vaak doe je dit wanneer je zelf rijdt?! Maar na een paar keer het 8-je gereden te hebben, had een ieder het gevoel.


Daarna door naar de volgende oefening van het heuvel-op en heuvel-af rijden. De grootste moeilijkheid bleek ook hier weer het kijken. De motor komt wel boven, maar het gaat toch een stuk makkelijk als je ook kijkt waar je naar toe moet. Vooral als je boven op de heuvel ook nog even moet stoppen voor eventuele aanwijzingen. Al snel bleek het toch in te slijten en werd het rondje snel uitgebreid met nog een heuvel met een bocht erin.

 

 Het bochten rijden kan ook niet vergeten worden. We begonnen met een lange bocht. Al snel dacht iedereen het zichzelf makkelijk te maken door er door te rijden alsof het een korte bocht was, met als gevolg dat de bocht in drie keer genomen werd. Na wat aanwijzing ging het als snel goed en werden de voorgaande oefeningen ook toegepast.
Uitleg en tips bij de oefening

Hierna hebben we de bocht ook andersom genomen, maar het geleerde bleef netjes toegepast worden. Inclusief het kleine heuveltje aan het einde van deze bocht. De gezichten werden roder en meer bezweet, maar er was niemand die het niet naar zijn (of haar) zin had. Wel werd er op het begin van iedere oefening iets langer gewacht, zodat de deelnemers de tijd hadden om fouten te maken, zonder dat ze het gevaar zouden lopen om overreden te worden. We hebben natuurlijk ons best gedaan om dat zoveel mogelijk te voorkomen, maar daar kwamen wij niet onderuit.


Ook de oefening mul zand rijden mocht niet ontbreken, maar helaas had het weer behoorlijk invloed gehad op het "mulle" zand. Er bleef maar een heel klein stukje mul zand over. Gelukkig was de korte bocht aan het einde van het zandpad ongewijzigd. En ook daar bleek weer, kijken, kijken, kijken..
Uitleg bij de oefening

Na deze oefening was er nog wat tijd over en konden de deelnemers onder het begeleidend oog van de voorrijdster/instructrice, maar na een klein kwartiertje, kwam ook hier een eind aan. Er was nog iemand even "kwijt" maar ook deze werd tijdig gevonden. Het was goed te zien dat de deelnemers veel geleerd hadden en dat goed konden toepassen.
Verzamelen om het terrein als groep af te rijden
Toen we van het terrein af gingen werd besloten om rustig aan over de grasrand te rijden.
Dit om te voorkomen dat er al te veel bagger op de geasfalteerde toerit zou komen te liggen. Ed bedankt voor dit idee!!


Ik wil nogmaals alle deelnemers bedanken voor het enthousiasme en inzet. Het was een leerzame en plezierige dag met prachtig weer en mooi terrein.
Ook wil ik Caroline en Ed bedanken voor de hulp en enthousiasme, ook namens de deelnemers.1 opmerking:

Anoniem zei

Wat een mooi parcours.
Veel tips gekregen en ik kan terug kijken op een leerzame ochtend.
Volgende keer een hele dag !!!!

Igna, Caroline en Ed bedankt
tot september in Landgraaf.

groet,
Peter