Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 november 2008

BDM Apeldoorn met Rallyschool in zandgroeve! 8 november 2008.

Dat de Rallyschool van de Apeldoornse BMW dealer Bert Duursma inmiddels een begrip is weet zo'n beetje heel all- en off road rijdend Nederland wel. Maar dat BDM nu ook ervaringen wilde opdoen in onze zandgroeve is wel een nieuwtje. Bert wilde wel eens wat anders dan het bekende circuit van Valkenswaard, waar overigens vandaag de proloog was van de Dakar rally 2009.
BDM geeft al het georganiseer betreffende zijn rallyschool uit handen aan Alledin Support uit Zutphen. Na weken van voorbereiding was het dan eindelijk zover, zaterdag 8 november 2008, en weer zaten de weergoden ons enorm mee. Strak blauwe lucht, zon, en een graad of 10. Wat een super weer om in de zandgroeve te kunnen spelen en trainen. De deelnemers van de rallyschool waren dan ook allemaal om 09.30 uur startklaar voor de aanvang van de trainingsdag die ik als cursusleider mocht verzorgen. 13 dolenthousiaste motorsport liefhebbers van noppen, zand, modder en plassen gingen aan de slag.

De groeve lag er weer helemaal goed bij, maar dan wel met een spekkige ondergrond, wat het allemaal wel weer wat zwaarder maakte, maar dat hoort er bij. Na een oefening behendigheid en beheersing van de motor, waarbij de juiste dosering van gas, rem en koppeling een grote rol speelde gingen we met de tweede oefening verder.
Het rijden van een spekkige lange helling waarop een lange slalom stond opgesteld. Het viel de eerste keer dan ook niet voor iedereen mee om vloeiend naar boven te komen, en natuurlijk weer naar beneden te komen. Ook hier weer een juiste dosering van gas, achterrem en koppeling en een juiste kijktechniek. De eerste natte ruggen waren weer een feit.
Na de middaglunch, die weer voortreffelijk was geregeld door Jos (beheerder) ging het programma verder. Na remmen rechtuit werd geoefend hoe er vanuit stilstand weggereden moest worden in mul zand. En na deze oefening werd natuurlijk een paar keer een massastart geoefend. Altijd weer een waar spectakel om die hele massa in beweging te zien komen, en het bijpassende motorgeronk van een kleine 15 motorfietsen niet te vergeten! Het wedstrijdelement en de wil om vooraan te rijden werd duidelijk.

Als laatste oefening werd een klein parcours uitgezet met twee hellingen daarin. Bovenaan de helling een bocht naar links en onderaan de hellingen een bocht naar links. Techniek toepassen, dat was de boodschap. En natuurlijk werd dit parcours ook nog een aantal ronden tegengesteld gereden.

Nadat alle onderdelen in de oefeningen waren afgewerkt mocht de inmiddels bekende dagafsluiting, en tevens hoogtepunt van deze dag niet ontbreken. De massastart gevolgd door een rallyparcours door de hele groeve. Aan Bert Duursma zelf de eer om bij deze rallyproef het startsein te geven. Alles van de dag komt dan in deze ene proef aan bod, en dan natuurlijk wel gaan voor de eerste plek. Dan komt de ware rallyrijder boven drijven!!
Na deze rallyproef volgde nog een evaluatie van deze hele dag. De deelnemers lieten weten stuk voor stuk veel geleerd te hebben in dit unieke stukje Nederland te Landgraaf.
Voor motorrijschool Hendriks was het dit jaar voor het laatst dat we in de zandgroeve waren maar 19 april 2009 staat inmiddels al weer bij heel wat mensen die al hebben ingeschreven in de agenda genoteerd.
Mijn dank gaat uit naar Bert Duursma die namens BDM Apeldoorn het vertrouwen in mij stelde deze dag tot een succes te maken, verder dank aan Dieni en Alexander van Alledin Support voor de organisatie van deze dag. Tot slot ben ik nog dank verschuldigd aan alle deelnemers van de BDM rallyschool voor hun enorme inzet en hun sportiviteit om elkaar in de gelegenheid te stellen op een veilige manier te trainen en te leren. Mensen bedankt en graag tot een volgende rallytraining in de zandgroeve.

Geen opmerkingen: