Totaal aantal pageviews

zaterdag 8 november 2008

Demo bandenwissel tijdens BDM rallyschool.

Tijdens de trainingsdag van de BDM rallyschool in de zandgroeve te Landgraaf gaf Ton een demonstratie binnenband wisselen. Dit moet een rallyrijders immers ook kunnen als hij / zij in de rally geconfronteerd wordt met een lekke band. Ton was nog maar net klaar met zijn demo, of ik had zelf een lekke band. Voor de tweede keer dit seizoen was het ventiel afgescheurd uit de binnenband. Dit ontstaat doordat dat de binnenband in de band en om de velg draait. Door driften en springen van de motor zit er beweging in de binnenband. Bert Duursma bood de oplossing in de vorm van een nieuwe binnenband. Dit keer een 4mm dikke Michelin "schlauch". En Ton was bereid zijn demo, maar dan in het echt, voor mij te herhalen.

Dus achterwiel demonteren, motor op een kistje en bandenlichters erbij. Wel weer een tip voor mijzelf en wellicht anderen om die dingen ook mee te nemen. Je mag als trotse bezitter van een G 650 X Challenge trouwens van geluk spreken dat deze motor standaard is uitgerust met een luchtpomp welke eigelijk bedoeld is voor de luchtdemper.
Ton in actie om de lekke binnenband tussen band en velg te plukken. En het lukte Ton ook in het echt het euvel te verhelpen, en zo kon ik na een klein kwartiertje toch weer rijden.

Tip is wederom om het moertje van het ventiel niet strak tegen de velg te draaien maar juist tegen het ventieldopje, zodat het ventiel kan bewegen en niet direct afscheurt. Ton bedankt voor de snelle actie, zodat ik toch weer snel op de weilen was.

Geen opmerkingen: